субота, 30. јануар 2016.

Balkonsko cvijeće :: Surfinija - Surfinia

Surfinijaje jednogodišnji cvijet za balkone i viseće posude. To je cvijet koji je napravljen u Japanu 1992 g. I otada se vrlo brzo proširio na sve krajeve svijeta, pa tako i u naš dom. Surfinija voli sunce, ali voli i vodu što dosta stvara problema nemarnim vrtlarima jer je potrebno dosta brige i truda oko nje.

Sadnjom na sunčano mjesto treba redovito polijevanje gotovo svakog dana tijekom ljeta, i vrlo voli prihranjivanje. Nakon sadnje u posude koji tjedan sačekate da se biljka malo prilagodi i razvije a nakon toga jednom tjedno a kasnije i dva puta tjednom. Surfinija je biljka koja treba dosta hranjiva za rast i obilan cvat.

surfin.jpg
Ako imate mogućnost probajte nabaviti gnojivo sa povećanim udijom željeza u njemu ili ako je moguće čisto željezo pa ga s njim prehranjujte jednom tjedno a jednom u tjednu sa običnim supstratom. Ako vam je biljka blijeda i lišče nema lijepu zelenu boju i počinje žutiti to je očigledan znak da joj fali hranjiva pa stoga ne čekajte nego je nahranite :).



Već smo rekli da surfinija voli vodu ali pripazite da ne bude skroz u vodi njeno korijenje jer će to izazvati truljenje i bolesti korijenja, a također pripazite da ju ne polijevate po velikim vrućinama jer će vam se biljka „skuhati“ i uvenuti stoga polijevati jako rano ujutro ili navečer kada nisu tolike vrućine.

petunija2.jpgSurfiniju sadite zemlju u bogatu obogaćena startnim gnojivom te kristalonom s mikroelementima željeza a ne u običnu zemlju iz vrta ili šume. U gotovoj svakoj trgovini koja prodaje zemlju za cviječe pronaći čete zemlju za surfiniju tako da bez panike, to nije problem.

U jesen kada polako zahladi i dođu mrazovi biljku izvadite iz posuda i bacite jer je jednogodišnja biljka i nemoguće ju je održati u uvjetima domače proizvodnje. Nego ponovo u proljeće na tržnicu kod vašeg prodavača po nove sadnice.

Нема коментара:

Постави коментар