среда, 27. јануар 2016.

Ehinacea

Ehinacea

Drugi nazivi: Rudbekija.
Latinski naziv: Echinacea angustifolia 
Ehinacea
Opis biljke: Ehinaceu su koristili još indijanci kao lek protiv rana prouzrokovanih kožnim prištevima, aknama i ozeblinama, no njena najveca upotreba bila je protiv ugriza zmija. Aktivna svojstva biljke otkrivena su krajem XIX veka. zahvaljujuci jednom nemackom doktoru koji je proveo mnogo godina zajedno s indijancima. Od tada biljka je u centru pažnje mnogih studija buduci da jaca obrambena svojstva organizma. Zbog te karakteristike nalazimo je u mnogim farmaceutskim i kozmetickim proizvodima (tretmani protiv bora, iritirane i suve kože)..biljka iz porodice Asteraceae, ima šuplju stabljiku koja dostigne od 50-100 cm visine. Listovi su uski, duguljasti i prekriveni sitnim dlacicama. Cvet je ljubicaste boje. Uzgaja se kao lekovita biljka i ne širi se spontano. 

Stanište: Gaji se kod nas i u drugim zemljama.

Lekoviti deo biljke: koren. 

Pripremanje i korištenje:
1.caj: 30-50 g seckanog korena u litru kipuce vode. Uzimamo 3-5 caša dnevno 
2.farmaceutski proizvodi: nalazimo je u obliku ekstrakta , tinkture, kapsula… Sledimo uputstva 3.masti, kreme i sl. 

Delovanje
Echinacea sadrži mnogo aktivnih materija koja se mogu grupisati u: -etericna ulja (20 komponenata) jedan od njih in vitro pakazuje onkološka svojstva (uništava tumoralne celije). 
Smatra se da etericna ulja poticu jacanje imunološkog sustava -glukozid sastavljen od dva šecera koji deluju kao antibiotik protiv raznih bakterija -poliacetileni koji uništavaju bakterije i gljivice -inulin, vitamin C 

Indikacije:
Imunostimulans: jaca obrambeni sistem organizma tako da povecava proizvodnju antitela i leukocita u krvi (recept 1) Deluje protivupalno i zaceljujuce: putem posebnog enzima zaustavlja širenje bakterija i favorizuje proizvodnju tkiva koja lece i zatvaraju rane. Leci kožne rane: akne, cireve, upaljene opekotine, ekceme, upalu kožnih žlezda, ubode i ugrize insekata Stimulise jetru i bubrege u procesima detoksikacije Deluje antiviralno i laboratorijski (in vitro) pokazano je svojstvo uništavanja celija tumora. Koristi se kao inegrator s ostalim lekovima kod raka i AIDS-a Infekcijske bolesti: deluje sporije od antibiotika, ali vremenski efekt je duži. Aktivna svojstva biljke nemaju nus pojave, za razliku od farmaceutskih proizvoda. Zato se savetuje njezino korištenje kao preventiva Koristi se protiv decjih bolesti, herpesa, gripe, upale sinusa, bronhitisa i bolesti disajnih organa Leci upalu prostate i mehura (besike). ..

Нема коментара:

Постави коментар