уторак, 5. јануар 2016.

PUZAVICE – PENJAČICE


PUZAVICE – PENJAČICE

Drvenaste zimzelene ili listopadne biljke, sposobne da se brzo šire pokrivajući ograde, zidove, objekte, pergole ili tlo. Postoje samopenjajuće puzavice, koje se same hvataju za podlogu (Parthenocissus, Hedera) i one kojima je potrebna neka konstrukcija gde bi se penjale (Clematis, Wisteria, Camsis, Lonicera). Neke penjačice izgledaju vrlo efektno kada se penju uz druge biljke. To produžava zanimljivost biljke domaćina jer cveta pre ili posle penjačice.

CAMPSIS RADICANS

Brzorastuća, moćna puzavica tamnozelenog lišća. Cvetovi trubičasti žuti ili narandžasti, cveta od jula do septembra. Voli sunčana mesta u vrtu, tolerantna prema svim tipovima zemljišta. Orezuje se početkom proleća.
CAMPSIS RADICANS
CAMPSIS RADICANS FLAVA

CLEMATISI – PAVITI

Vrlo popularne penjačice zbog dugog perioda cvetanja (većina kultivara cveta od 5-9 meseca), raznovrsnosti boja cvetova.Vrlo su tolerantne i otporne biljke. Klematisi izgledaju prelepo kada se uzgajaju uza zidove ili rešetkaste pergole. Za njih je bitno da donji deo biljke (15 – 20 cm) bude u senci. Takođe na proleće treba očistiti suve grane i orezati biljku do visine para jakih pupoljaka na 15 – 30 cm od zemlje.
CLEMATIS MRS. TOMSON
CLEMATIS RAMONA
CLEMATIS MULTIBLUE

CLEM.HAGLEY HYBRID
CLEM.DOCTEUR RUPPEL
CLEM.VILLE DE LYON

C. ROUGE CARDINAL
C. MADAM LECOULTRE
CL. FLORIDA BICOLOR

HEDERE – BRŠLJENI

Zimzelene, puzeće biljke ili prnječice, pogodne za uzgajanje uz ograde, zidove, kao prekrivač tla. Brzo rastu a mogu se naći u raznim varijetetima. Dobro podnose senovita mesta.
HEDERA HELIX HIBERNICA
HEDERA ORO DI BOGLIASCO

HEDERA H. MARGINATA
HEDERA AUREOMARGINATA

HEDERA NEEDLE POINT

LONICERA JAPONICA HALLIANA – ORLOVI NOKTI

Poluzimzelena penjačica sa drvenastim stabljikama. Listovi su plavičaste boje ovalno izduženi. Cveta leti od maja do jula, cvetovi izuzetno mirisni, belo-žuti. Brzo raste.
ORLOVI NOKTI
ORLOVI NOKTI

PARTHENOCISSUS TRICUSPIDATAVEITCHII – TROPRSTA LOZICA

Brzorastuća, listopadna penjačica sa drvenastim stablom i hvataljkama. Najčešće se koristi za pokrivanje zidova i objekata. Listovi su prvo zeleni a na jesen dobijaju izrazito crvenu boju.
Listovi na proleće
Listovi na jesen

WISTERIA SINENSIS – GLICINIA

Vrlo agresivna puzavica, brzirastuća. Zahteva  jak oslonac za penjanje. Zovu je i plava kiša. Cvetovi su mirišljavi, plavičasti u grozdastim cvastima. Cveta početkom leta.
WISTERIA SINENSIS
Plava kiša

WISTERIA FLORIBUNDA ALBA
WISTERIA FLORIBUNDA ALBA

WISTERIA SINENSIS ROSEA
WISTERIA SINENSIS ROSEA

Нема коментара:

Постави коментар