недеља, 14. фебруар 2016.

ALLIUM -ukrasni luk


ALLIUM -ukrasni luk

Alijumi su veoma interesantni kao rezani cvet. Saditi ih možete u kamenjare, veće površine, po ivicama leja, u žardinjere i slično. Najpogodnije vreme sadnje je jesen no neke vrste se mogu saditi i u proleće. Ukrasnih lukova ima puno vrsta i hibrida. Posađene lukovice na jednom mestu mogu biti više godina.
Allium aflatunense ima cvetnu loptu sastavljenu od preko 50 zvezdastih cvetića svetloljubičaste boje. Cvetna lopta je na dršci visokoj 75-100 cm što dosta zavisi i od krupnoće lukovice. Cvetići su dosta gusto poređani, prečnik cvetne lopte je oko 10 cm. Cvet se može koristiti za bukete, svež i osušen. Lukovice saditi na dubinu od oko 10 cm sa razmakom od oko 20 cm, na sunčano ili polusenovito mesto. Cveta u junu-julu.
Allium christophii (sin. A. albopilosum) ima veoma atraktivnu cvetnu loptu prečnika čak 15-20 cm. sastavljenu od ređe raspoređenih krupnijih zvezdastih cvetića svetloljubičaste boje. Cvet se za rezanje može koristiti svež i osušen. Cvetna lopta je na dršci visine 40-80 cm. Cveta u junu-julu. Lukovice sadite na dubinu oko 10 cm sa razmakom od oko 20 cm na sunčanom ili polusenovitom položaju.
Allium giganteum ima veliku cvetnu loptu sastavljenu od sitnih zvezdastih listića svetločjubičaste boje koji su gusto raspoređeni. Cvetna drška je visoka čak oko 150 cm. Lukovice sadite duboko od 10-15 cm, sa razmakom oko 30 cm, na sunčano ili polusenovito mesto.
Allium moly ima lepu cvetnu lopticu sastavljenu od žutih zvezdastih listića. Cvetna loptica je na dršci visine oko 20 cm. Lukovice sadite na dubinu i razmak od oko 5 cm sunčano ili polusenovito mesto u bašti. Možete saditi i u sandučiće u kombinaciji sa drugim cvećem. Cveta u maju-junu.
Allium ornamental ima veoma lepu gustu cvetnu loptu sastavljenu od puno sitnih zvezdastih cvetića svetloljubičaste boje. Cvetna drška je visoka čak 150 cm. Cvet se može koristiti za rezanje svež i suv. Cveta leti. Lukovice posadite na dubinu 10-15 cm sa razmakom oko 30 cm na sunčano ili polusenovito mesto
Allium sphaerocephalon ima purpurne cvetne loptice prečnika oko 4 cm sastavljene od gusto složenih cvetića. Cvetovi su veoma atraktivni za rezanje. Cvetna loptica je na dršci visine oko 70-100 cm. Lukovice sadite na dubinu i razmaka oko 6 cm na sunčano mesto. Cveta početkom leta.

Нема коментара:

Постави коментар