петак, 12. фебруар 2016.

Lepi decko-Lepi Jova



Standardni Lepi jova ima dve forme: 
- polegljivog rasta - Jambalaya (ove biljke od same osnove stabla počinju snažno da se granaju i ne idu preterano u visinu) i 
- uspravnog rasta - Schimmer (mogu da narastu u visini i do 40 cm).

Po veličini možemo reći da je standardni impatiens mala baštenska biljka koja se odlično ponaša i na otvorenom i u žardinjerama. Period cvetanja je od sredine aprila, do prvih jesenjih mrazeva. Ova biljka vrlo bujno cveta u toku cele sezone, ali preko leta traži zaštitu od najjačeg letnjeg sunca. Lepi jova je biljka senke. Ipak, Spellbound i Jambalaya su biljke koje dobro podnose i sunčane pozicije. Istočna ekspozicija, bez žarkog podnevnog sunca, idealna je pozicija za ovu biljku. Toplo vreme idealno je za rast i razvoja impatiensa. Temperature koje su iznad 16 C izazivaju intezivan rast i cvetanje, a temperature koje prelaze 30 C će ga usporiti, ali neće umanjiti njegovu lepotu.

Za navedene sorte dovoljno je da sadite po dve biljke u žardinjeru. Ako sadite na otvorenom u zemlju, obavezno dodajte treset. Spelbound je biljka za velike baštenske saksije preko 30 cm. Impatiens se u principu ne orezuje. Mada, kada se desi da u toku leta neke grane propadnu od suvog vazduha, možete ga orezati do ruba saksije i on će se obnoviti.

Razmnožava se uglavnom semenom. Uglavnom se radi o hibridima koji,  ukoliko daju seme, ne daju u narednoj generaciji i tako lepe biljke. Spellbound se razmnožava reznicama, ali vodite računa da prilikom skidanja reznica ne uništite lepu kuglastu formu ove biljke.

Drugi naziv ove biljke "vodenika" potiče od sočnog stabla koje je ispunjeno vodom. Zabluda je da ima velike potrebe za vodom. Impatiens je biljka koju treba zalivati umereno i redovno, ali nikada preterano jer će početi da truli. Zalivanje prihranom jednom nedeljno biće dovoljno. Obični impatiensi zadovoljiće se vodorastvorljivim đubrivima i to formulacijom za cvetanje.

Preporuka: Nakon sadnje potrebno je zaliti Ridomilom. Problem nastaje zbog previše vlage i visokih temperatura kada dolazi do kuvanja korena.

Нема коментара:

Постави коментар