недеља, 14. фебруар 2016.

kadifa

Cveće kadifa

Kadifa, latinski naziv (Tagetes) vodi poreklo iz dalekog Meksika, mada se ova ukrasn biljka već dugo gaji na području Evrope i celog sveta. Jednogodišnja je biljka i jedna od najomiljenijih biljaka cvetnica u baštama. Vrste kadife dele se ne visoke i niske. Niske vrste su bogodne za uzgoj u bašti, imaju manje stablo i sitnije cvetove, visoke vrste kadife se koriste u cvećarskom poslu, kao rezani cvetovi, a mogu se gajiti i u bašti ili na balkonu uz posebnu negu.  Listovi kadife podsećaju na listove paprati, a cvetovi su slični plišu po teksturi i u raznim bojama.

Kada cveta kadifa

Kadifa dugo cveta pa će Vas ovo cveće veselim bojama i cvetovima uveseljavati od početka juna pa sve do ranih prvih mrazeva. Kada se gaju u vrtu, obično se seje uz ivičnjake.  Kadifa cveta u svim žutim i narandžastim nijansama, a ima i onih sa prošaranim cvetovima. Više vrste kadife daju krupnije cvetove, velike i do 12 cm, dok niže vrste daju cvetove veličine od 4 do 5 santimetara. Cvetovi mogu biti jednostavnije građe, ali ima i vrsta sa duplim cvetovima. Ranije vrste kadife imale su veoma jak miris, pa su ih naše bake zvale  “smrdljivci” . Novije vrste kadife  ipak se odlikuju slabijim mirisom.

Razmnožavanje

Razmnožavanje kadife obavlje se semenom. Seme je smešteno u čauri koje je posle cvetanja lako sakupiti. Seje se od meseca marta do aprila, najpre u posebna klijališta, ali u slučaju da je temperatura iznad devet stepeni, može se sejati i direktno u zemlju. Kadifa je iz roda biljaka koje su jako su otporne i nezahtevne.  Klijavost semena je veoma dobra, statistika kaže da 95% semenki daje biljku. Tako da ne treba da brinete o količini semenja.

Uzgoj i nega

Kadifa voli uobičajenu zemlju iz bašte i položaj na suncu. Tako će lepo izrasti u žbuniće visine i do 70 cm. Ali visina zavisi i od vrste koju smo posejali, odnosno izabrali. Ako želimo visoku kadifu, moramo joj osigurati podupirače, kako se zbog kiše i vetra ne bi polomila. Kadifa se seje na razmaku od  20-30 cm, samostalno, ali može da opstane i u kombinaciji sa drugim cvetnicama. Tako ćete imati zanimljiviji “baštenski aranžman”.

Održavanje

Kadifa je vrlo zahvalna za negovanje i održavanje. Sa kadifom nema mnogo posla ni brige. Jednostavno, treba redovno skidati osušene cvetove, i kadifa će nastaviti da buja, cveta i bude poseban ukras u Vašem vrtu. Ne zaboravite redovno zalivanje, naročito tokom leta.
kadifa uzgoj gajenje

Нема коментара:

Постави коментар