недеља, 14. фебруар 2016.

Šlajer



Gypsophila pripada porodici Caryophyllaceae, a poreklom je sa prostora Europe i Azije. Postoje mnogobrojne vrste ove veoma lepe cvetnice, između ostalog, višegodišnje i jednogodišnje vrste.
Visina im zavisi od vrste, a kreće se od 10-80 cm. Ima uske listove, zelene, plavozelene ili sivozelene boje. Cveta neumorno od maja pa sve do kraja jeseni, ali to zavisi od vrste ove cvetnice. Gipsophla voli sunčana mesta i zemljište u kome ima krečnjaka. Ne voli preveliku vlažnost zato je važno da je zemljište rastresito i propusno. 

Ako redovno orezujete ocvale grane, podstičete biljku da bujnije cveta. Mnogo se koristi u cvetnim aranžmanima, naročito višegodišnja vrsta. Visoke vrste se veoma lepo uklapaju sa mnogim cvetnicama, a niske i puzajuće vrste se mogu saditi uz zidiće, staze i u kamenjare.





Višegodišnjoj Gipsophili treba dodati u zemljište peska ili piljevine, naročito ako je zemljište glinovito. To će biljci pomoći da uspešno prezimi, biljka ne voli da bude izložena prevelikoj vlazi. U višegodišnje vrste spada Gipsophila paniculata i Gipsophila repens.

Gipsophila Gypsy pripada jednogodišnjoj vrsti. Raste veoma kompaktno, lepo se grana i otvara mnoštvo cvetića. Cveta u beloj, roze i ljubičastoj boji, a vrste se između sebe mešaju pa mogu biti i prošarane.

Seje se u martu na prozorskoj dasci i za nicanje joj je potrebno mnogo svetlosti, rasađuje se u maju kad biljčice malo ojačaju. Može se sejati i direktno u zemljište od kraja aprila. U toku godine se zna sama rasejati pa imamo biljke koje cvetaju u više navrata.

Višegodišnja Gipsophila se sadi u gomoljima, a može se razmnožavati i reznicama.

Нема коментара:

Постави коментар