недеља, 14. фебруар 2016.

Razlicak

Različak je jednogodišnja cvetnica, nezahtevna, voli da raste na sunčanom položaju. Spada u grupu glavočika, a u rodu je sa samoniklom biljkom koju nalazimo po rubovima polja. Seje se direktno u zemlju, već u martu, a po potrebi se može rasaditi. Rasađuje se na razmak od 15-25 cm, tako kažu stručnjaci, a ja mislim da je treba rasaditi na veće rastojanje, jer se lepo razvija i bokori. Naraste u visinu od 40-80 cm i formira guste bokore, prepune cvetova. Cveta od početka juna pa sve do kraja augusta, ocvale cvetove treba redovno skidati, to još više podstiče cvetanje. Listovi su joj zeleno-srebrnkasti, a cveta u plavoj, ružičastoj i beloj boji. Cveće lepo izgleda u baštama, a kao rezani cvet dugo opstaje u vazi. 
Različak spada u grupu lekovitog bilja, njegovi cvetovi se sakupljaju i suše, koristi se za pripremu čaja, sadrži supstance koje ublažuju upalu i iritaciju, a koristi se i kao diuretik.
Različak voli dobro drenirano zemljište, nije zahtevan ali ga povremeno treba zaliti odstajalom vodom. Može da oboli od pepelnice, a ponekad ga napadaju i biljne vaši. Naročito lepo izgleda u seoskim baštama, sam se rasejava i već u rano proleće počinje da niče.


Нема коментара:

Постави коментар